, 2022/7/14

A nyár a felhőtlen kikapcsolódás időszaka, de aki egész évben próbál odafigyelni, hogy életmódja összhangban legyen a természettel, az ilyenkor is megtalálhatja a legjobb megoldásokat

Green Ideas van egy inspiráló ötleted Játsszon és nyerj

Júliusban nyereményjátékot hirdetünk, és arra buzdítunk Kezdd kicsiben a háztartásodban! zárt Facebook csoportunk tagjait, hogy osszák meg egymással inspiráló ötleteiket!

A nyerteseket ősszel egy DIY workshopra invitáljuk, ahol Wertán Sára (@aboutahome), Nagy Réka (Ökoanyu) és Karalyos Gábor (Vegán Hegylakó) mindennapokban alkalmazható ötleteit ismerhetik meg a résztvevők.

A július 4-15-ig tartó Green Ideas játékban három témakört járunk körül, adunk tippeket mi magunk is, miközben kíváncsian várjuk, kinek milyen megoldások váltak be! Egymás inspirálása mellett a zsűri által kiválasztott 6 játékos szeptemberben egy személyes workshop alkalmon is részt vehet, ahonnan 1-1 ajándékcsomaggal és sok-sok impulzussal távozhatnak majd. A szerencsének is lesz persze szerepe, hiszen a zsűri választásán kívül 3 termékcsomagot is kisorsolunk a játékban részt vevők között.

S hogy mi a három téma? A háztartás, a szépségápolás és az élelmiszerek terén várjuk a bevált nyári praktikákat!

Háztartási munka? Itt marad nyárra is

A háztartási teendők általában nyáron is ránk várnak. A mosásnál kritikus az elhasznált energia mennyisége, a felhasznált víz hőfoka. Amikor a ruhák alacsony szennyezettségi foka miatt nem szükséges magas hőfokon mosni, válasszunk alacsonyabb hőmérsékletet használó programot! Egyes mosószereket úgy fejlesztettek ki, hogy akár már 20 fokon is hatékonyan megküzdenek a szennyeződésekkel. Fontos, hogy betartsuk az adagolási útmutatót is, hiszen attól, hogy több mosóport használunk, nem lesz tisztább a ruha, de jobban terheljük a környezetet.

Természetes fényvédelem

Fontos, hogy olyan szépségápolási termékeket válasszunk, amelyek nem csak a bőrünkhöz, de a környezetünkhöz is kíméletesek. A kozmetikumok csomagolásán rengeteg hasznos címkét találhatunk, érdemes megismerni őket! Hasznos lehet egy színtanácsadás is, hogy tudatosabban kezelhetjük a sminkeket. Sok időt töltünk ilyenkor a napon, így a fényvédelemre mindenképpen érdemes odafigyelni. A napvédők mellett fontos a megelőzés, a déli órákban kerüljük a tűző napot, egy-egy szalmakalap, vékony, szellős ruha is csodákra képes. Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra, az édesített italok helyett próbáljunk ki jeges gyógynövényteákat, ízesítsük őket mentával és citromfűvel!

Mi fán terem?

A nyár kitűnő alkalom arra, hogy átgondoljuk bevásárlási szokásainkat, és ha még nem tettük meg, felkeressünk egy-egy termelői piacot, szétnézzünk a friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök között. Szerezzük be helyi termelőktől a heti menühöz az alapanyagokat, ilyenkor akár közvetlenül a gazdától is vásárolhatunk, és a termelés körülményeiről is érdeklődhetünk. Az alapanyag ráadásul nem utazza át a fél világot sok kereskedelmi szereplőn keresztül, átláthatóbb, hogy hol, és milyen körülmények között termett például a paprika, ami a lecsónkba kerül. Ha van kertünk, vagy legalább egy kis balkonunk, akkor kipróbálhatjuk a kertészkedést is, így kedvenc fűszernövényeinket frissen szedhetjük, de szárítással télire is átmenthetjük az ízeket.